Wandelsportvereniging

Koninklijke Marine

Napoleon Bonaparte Tocht

ZONDAG 7 OKTOBER 2018

LET OP NIET OP ZATERDAG MAAR OP ZONDAG!!!!!!

Deze wandeltocht is voor iedereen toegankelijk

Parkeren is gratis

Gratis toegang na de wandeling op onderzeeboot Tonijn

 

Den Helder is de stad in de Noordkop die bekend staat om zijn Marine haven en de meest noordelijke stellingen van Napoleon Bonaparte. In 1811 werd de werf Willemsoord door Jan Blanken Janz in opdracht van Napoleon Bonaparte ontwikkeld en Napoleon noemde Den Helder het Gibraltar van het Noorden.Wat is nou mooier om beiden te bezichtigen en tevens te genieten van het mooie duinlandschap van Den Helder tijdens deze wandeltocht.

 

De Wandelsportvereniging Koninklijke Marine organiseert dit jaar op zondag 7 oktober 2018 de zgn. Napoleon Bonapartetocht om iedereen langs al dit moois te leiden. De afstanden waar u uit kunt kiezen zijn: 5, 10, 15 en 20 Km.

Deelname is toegestaan voor iedereen, dus zowel leden als niet leden van de vereniging en zowel voor burgers als militairen.De tocht gaat grotendeels over verharde wegen en is geschikt voor nordic walkers, honden zijn toegestaan ( met uitzondering van de gebouwen en objecten van het marinemuseum )

 

De start en finish is in de Geschutmakerij achter de Ruyterbol in het Marinemuseum gelegen op de oude rijkswerf Willemsoord.
Het terrein van het Marinemuseum is voor iedereen toegankelijk!!

 

De 5 en de 10 Km gaan over de zgn. flaneerkade van Den Helder en over het oude werfcomplex waar allerlei activiteiten gehuisvest zijn. De 15 Km via de zgn.  'Linie van Den Helder" richting vuurtoren, de "Lange Jaap". De linie is de verbinding tussen fort Dirksz Admiraal en fort Erfprins. Daarna gaat men via de zeedijk terug naar de start/finish in het Marinemuseum.

De 20 gaat ook via de 'linie', maar dan via het natuurgebied "Mariëndal". Daarna zal de 20 Km richting strand gaan. 
Bij strandslag Donkere Duinen heeft men de keus om de tocht te vervolgen langs het strand of verder via de duinen. Waar men ook voor kiest; je komt uit bij Fort Kijkduin (wat thans gebruikt wordt als restaurant en zee aquarium). Vanaf Fort Kijkduin gaat de route verder over de zeedijk en komt na de vuurtoren weer samen met de 15 Km.

Met name de 15 en 20 Km komen langs de stellingen van Napoleon Bonaparte indertijd gebouwd als meest noordelijke verdedigingswerk om zijn imperium te beschermen.
Uiteindelijk komen alle routes terug bij het Marinemuseum en kan men, indien aangegeven, de herinneringsmedaille in ontvangst nemen.


Na terugkomst van de wandeling kunt u in het Marinemuseum met uw startkaart een gratis bezoek aan de onderzeeboot Tonijn. Uiteraard zijn gedurende deze dag permanent meerdere EHBO'ers aanwezig en rijden er constant twee auto's over de routes ter ondersteuning.

 

 Datum / Start

De tocht is op zondag 7 oktober 2018. Het startpunt is in Geschutmakerij in het Marinemuseum.

Het adres van het Marinemuseum is:
Hoofdgracht 3
1781 AA  Den Helder

 

 Starttijden:

05 km : 09:00-13:00 uur

10 km : 09:00-12:00 uur

15 km : 09:00-12:00 uur

20 km : 09:00-11:00 uur

De finish sluit om 17.00 uur.

Wandeltempo
Het wandeltempo is vrij. Met dien verstande dat men wel uiterlijk om 17.00 uur terug dient te zijn bij de finish.

 Herinnering / Stempels
Na het volbrengen van de tocht ontvangt u een herinnering (indien aangegeven) en kunt u uw wandelboekje laten stempelen.

 Verzorging

Afhankelijk van de afstand komt u onderweg meerdere rustpunten tegen.
Medische verzorging is aanwezig op het centrale startpunt en op de route.

 

Inschrijving
Het inschrijfbedrag bedraagt €5,50 met herinnering en €4,- zonder herinnering. U kan zaterdag ter plekke inschrijven.
Op vertoon van uw startkaart kunt u deze dag gratis een bezoek brengen aan het Marinemuseum met o.a. de onderzeeboot Tonijn.  Marinemuseum is tot 17:00 uur geopend.

 

Bereikbaarheid
Per openbaar vervoer neemt u de trein naar Den Helder. De trein brengt u in 1 uur en 14 minuten van Amsterdam CS naar Den Helder. Vertrek vanaf Amsterdam om 12 minuten over het halve en hele uur. Het startbureau is op 10 minuten loopafstand van het station.
Verlaat het station aan de voorkant, rechtsaf en loop door de Beatrixstraat (langs oude V&D). Ga bij de stoplichten linksaf. Na ca. vijfhonderd meter gaat u rechtsaf over de brug. Daar ziet u al de imposante masten van het ramschip Schorpioen.

Komt u met de auto uit de richting Friesland of Amsterdam dan volgt u de A7 tot aan de afslag Den Oever. U rijdt richting Den Helder. Komt u uit de richting Alkmaar, dan volgt u de N9. Zodra u Den Helder binnengereden bent neemt u bij de tweede stoplichten de afslag naar rechts. Voor de dijk gaat u rechts. Aan uw rechterhand ziet u het Marinemuseum.

Parkeren is GRATIS op het terrein van het Marinemuseum